Önemli Bilgiler
TEKNELERDE YANGINA KARŞI ALINMASI GEREKEN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

 

Değerli Kaptanlarımız,

Hepimizin bildiği gibi günümüzde tekneler çoğunlukla fiber veya ahşap malzemeler kullanılarak inşaa edilirler. İlave olarak iç mobilyaların neredeyse tamamı ahşaptan üretilmektedir.

Tüm bu malzemelerin yanıcılığı çok yüksek olup, tekneleri YANGIN 'a karşı riskli duruma getirirler. Yirmi metreye kadar olan özel tekneler için yangın, kuvvetli fırtınaların, su almaların, direk kırılmalarının ya da motor arızalarının yanında uzak bir ihtimalmiş gibi görünse de 1 kg.lık bir adet yangın söndürücüyle savuşturulamayacak kadar büyük bir risktir. Diğer ekipmanlarının yanı sıra özellikle yangın tüplerinin önemi hiç bir zaman unutulmamalıdır.

A)Yangın söndürme cihazları

Aktif yangın söndürme araçlarından tekne için en etkilisi, yangın söndürme tüpleridir. Her kamara girişinde bulunan bir adet KKT (KURU KİMYEVİ TOZLU) veya CO2 (KARBONDİOKSİT)  tüpü, yangını söndürebilecek en etkili ve hızlı söndürme aracıdır. Ateşin dibine doğru sıkılarak kullanılan bir adet tüp, tüm tekneyi kurtarabilecek bir güçtedir.

Yangın tüpü ile ateş kaynağına müdehale nasıl yapılmalı?

  • Yangın tüplerini yerleştirirken ilk önce acil bir durumda kolayca ulaşılabileceğiniz bir yerde olmasına dikkat ediniz.
  • Teknedeki tüm mürettebet ve misafirlerinizin de bu tüplerinin yerlerini ve kullanımını bilmesini sağlayınız.
  • Tüm tüplerin periyodik bakımlarının yapılmış olduğundan emin olunuz.(Yetkili bir kuruşuşa en az yılda bir defa yapılması gerekir. TS ISO 11602-2 ye göre...)
  • Yeni bir tüp alacak iseniz mutlaka TS 862-EN 3 kalite belgesine sahip olan tüpleri seçiniz.
  • Duvara sıkıca sabitlenmelidir. 
  • Bir kez kullanıldıktan sonra mutlaka tekrar doldurulmalıdır.

Yangın Sınıfları

A Tipi Yangın : Organik kökenli, yanınca kül bırakan maddelerin oluşturdukları yangınlardır. Ağaç , kömür, kağıt , ot, selüloz, kauçuk, tekstil ürünleri, plastik v.s...  


A. sınıfı yangınlar, soğutucu etki yaratan maddeler ile müdahale edilmek sureti ile söndürülür.



B Tipi Yangın: Sıvı yanıcı maddelerin ( akaryakıt ) oluşturduğu yangınlardır. Benzin, benzol, mazot, fuel-oil, madeni yağlar, vernik, boya, tiner, alkol, parafin, aseton, asfalt, tutkal v.s… 


B sınıfı yangınlar, yanan madde ile oksijen teması kesilerek (boğmak) sureti ile söndürülür. 


C Tipi Yangın: Yanıcı gaz ve basınç altında sıvılaştırılmış gaz haldeki maddelerin oluşturdukları yangınlardır. Doğal ve üretilmiş gazlar, metan, hidrojen, asetilen, lpg, propan doğal gaz,vs…


C sınıfı yangınlar, genel kural olarak , yangın kaynağı kesilerek ve soğutma işlemi yapılarak söndürülür.


D Tipi Yangın:
 Hafif metallerin oluşturdukları yangınlarıdır.  
Titanyum, uranyum, fosfor, sodyum,potasyum,alüminyum ,magnezyum vs...

D sınıfı yangınlar, özel amaçla üretilmiş kuru tozlu yangın söndürücülerle ile söndürülür.


E Tipi Yangın: Elektrik yangınları bu sınıfa girer. (Elektrik teçhizatı, transformatörler, bobinler, motorlar, izolasyonlar vb.)

E sınıfı yangınlar, öncelikle elektrik akımı kesilerek yangına müdahale edilmelidir.

F Tipi Yangın: Yağ Tavası Yangınlarıdır. Bitkisel ve hayvansal pişirme yağlarının yangınlarını kapsar.Sulu Kimyasal söndürücüler tada toz söndürücüler ile söndürülür.


” ASLA SU İLE SÖNDÜRMEYİNİZ. AKSİ HALDE PARLAMA VE PATLAMA OLUR.”

Çünkü ;


Bir birim su :
100 ºC de 1700 kat genleşir.
126 ºC de 1827 kat genleşir.
226 ºC de 2298 kat genleşir.
326 ºC de 2760 kat genleşir.
426 ºC de 3230 kat genleşir.
526 ºC de 3690 kat genleşir.


Buda yangının müthiş şekilde parlamasına ve patlamasına neden olur.

 

Yangın Söndürücülerin Bakımı ve Kullanımı
  • En az yılda bir kez periyodik bakımları yaptırılmalıdır.(6 ayda bir kontrol edilmesi daha doğru olacaktır)
  • Kullanım süreleri geçirilmemeli ve kullanıma hazır bulundurulmalıdır.
  • İçten basınçlı bir cihaz kullanılıyorsa, manometre ibresinin yeşil alanda olması gerekmektedir.
  • İbre kırmızı alanda ise cihazın derhal yetkili servise götürülmesi ve basınçlardırılması gerekmektedir.
  • Teknelerde katı, sıvı ve gaz yangınlarına etkili olan kuru kimyevi tozlu söndürme cihazlarının bulundurulması önerilir. (ABC-KKT)
  • Motor bölmesi ve elektrik yangınlarnda CO2’li bir cihaz tercih edilmelidir.
DİKKAT:

•Yangını gördüğünüz zaman paniğe kapılmayın.(Yangın bölgesini hemen rüzgar altına alın)
•Varsa teknedeki diğer kişileri bağırarak uyarın.
•Söndürme cihazını alın ve pimini çekin.
•Hortumu alevlere doğru yönlendirin.
•Rüzgarı arkanıza alın ve tetiğe basın.
•Alevleri dibinden ileri doğru süpürerek söndürün.

Yangın Battaniyeleri

Yangın tüpünün arkasında Yangın Battaniyesini de kolay ulaşılabilir bir yerde muhafaza ediniz. Özellikle akaryakıt yangınlarında, dökülen bir tinerin yada yağın, sigara izmariti gibi bir kıvılcım kaynağı ile tutuşması dahil olmak üzere oksijen ile tamasının kesilmesi, yangın battaniyesi ile kolaylıkla sağlanabilir.

Yangın Battaniyesi Kullanımı

  • Yangın ( Başlangıç anında ) söndürmede; yangıgının hava ile bağlantısının kesilerek söndürülmesinde,
  • Yangından Kaçış Anında,
  • Yangın Anında Önemli Malzemelerin Kurtarılmasında,
  • Yangın Battaniyesinin kenarlarında bulunan tutma cepleri sayesinde, yangından kaçış anında veya yangınların söndürülmesinde kolaylık sağlar.
  • Duvara asılabilir çantası sayesinde acil yangın durumlarında yangın battaniyesine çok hızlı ulaşılabilir.

Özellikleri:
-Bünyesinde asbest bulunmaz.
-Camelyaf kumaştan elde edilmiştir. Alev almaz.
-550 c°’ye dayanıklıdır.
-Kullanımı kolaydır, üzerindeki cepler kullanımını kolaylaştırır
-Kırımızı çantası nedeniyle dikkat çekicidir
-Az yer kaplar, taşınması kolaydır
-Bukle desenli yüzeyi kaymayı önler
-Değişik kullanım yerleri için istenilen ölçülerde üretilebilir

Standart Ölçüler:
100×120 cm
160×200 cm

İlave olarak: Yangın öncesinde, yangını algılama konusunda pille çalışan duman algılayıcıları, yani dedektörleri, bizim için pratik çözümdür. Teknedeki her bölmenin tavanına kolaylıkla yerleştirebileceğimiz bu tip dedektörler, kontrolümüz dışında ortaya çıkan ve yükselen dumanı farketmemizi ve yangına erken müdahalemizi sağlar.

B)Tekne İçinde Sigara İçilmemelidir.

Tekne içinde mum, gaz lambası gibi serbest ateş ile aydınlatma yapan tüm gereçlerden sakınmalıyız. Bunlara ilave  olarakta tekne içinde sigara içilmesinin de kesinlikle yasaklanması gerekir. İçeriye giren hafif bir esinti ile uçuşan küller, biz dah ne olduğunu anlamadanhartalarımızı tutuşturabilir. Sigaranın sadece güverte de içilmesine izin veriniz. 

C)Elektrik Donanımı ve Periyodik Kontrollerinin Yapılması.

Teknenizin tüm elektrik tesisatını düzenli olarak gözden geçirin. Yırtık, yıpranmış, oksitlenmiş malzemelerden teknenizi arındırımız.Yangına dayanıklı, zehirli gaz yaymayan kabloları tercih ediniz. Kablo seçiminde fiyattan önce kablonun fiziksel özelliklerine dikkat ediniz ve silikon kabloların tercih edilmesi daha güvenli olacaktır.

Vida ve diğer bağlantı ekipmanlarında kesinlikle paslanabilecek metallerin kullanmaması gerekir. Bordadaki küçük bir çatlaktan giren suyun, bir bağlantının oksitlenmesine, bununda kısa devre sonucu yangına sebep olabileceği unutulmamalıdır.

Teknenizin elektrik tesisatını yılda bir kez konusunda uzman bir kişinin kontrol etmesi sizi daha büyük zararlardan koruyacaktır. 

D) İç Kaplamada Alev Almaz Tip Vernik Kullanın.

İç kaplamalarda ahşap ve su kontraplağı kullanılması yangın için uygun ortam oluşturur.Kullanım kılavuzlarına göre uygulayacağınız alev almaz tip vernikler, teknenizin ahşap donanımının şıklığı kadar yangına karşı korunmasınıda sağlar. Bu tip vernikler alev almayı geciktirdiği gibi, alevsiz yanmaları sonucunda ahşabın üst kısmında da inca kömür bir tabaka oluşturarak iç kısımların yanmasını engeller.

E)Minder Kılıflarını ve Döşemeleri Doğal Kumaş Malzemerle Kaplatın.

Minder  ve oturma gurubu kılıfları, perdeler, giysiler de dahil olmak üzere 100% keten, pamuk, yün gibi doğal malzemelerden yapılmış ürünleri tercih etmelisiniz. Doğal ürünler, sentetik ve sentetik karışımlı malzemelerden yapılanlara göre daha geç tutuşma ve erime sürelerine sahip olduklarından, daha güvenli ortam oluştururlar.

Süngerleri de yangın geciktirici spreyli sıvılarla (anti-fire) kaplayarak bir dereceye kadar yanmalarını zorlaştırabilirsiniz.

F)Tiner, Benzin, Motorin ve Diğer Solvantler Yangın İçin Ciddi Tehlike Kaynaklarıdır.

 Öncelikle, sevis botunuzun kıçtan takma motorunda kullanacağınız benzin ile ana makinada kullanılanacağızı motorini stoklayacağınız yedek yakıtlarınızı sızdırmaz ve bu iş için üretilmiş uygun bidonlarda saklayınız.

Ayrıca, tiner,yağlı boya, vernik gibi solvent temelli sıvılar F Tipi yangına sebep olabilir. Mümkün mertebe bu malzemeri dış ambarlarınızda saklayın. Çok kısa sürede buharlaşıp parlayıcı bir ortam oluşturma riskleri yüksektir.Teknede kullanılan bu tip malzemeleri, kimyasal piktogramlarında çevreye zararlı (Xn), alevlenici (F) ibareleri bulunmayan ürünlerden seçiniz.

G)Misafirlerin Seyir Öncesinde Bilgilendirilmesi Çok Önemlidir.

Her türlü önlemi aldığınızı düşünseniz bile, en önemli konu, teknedekilerin bilgisizliği ve dikkatsizliğinin, geri dönüşü olmayan yangın başlangıçlarına sebep olabilmesidir. Bu nedenle;

  • Seyir öncesinde yangın konusunda en etkili silahınız olacak yangın söndürme cihazlarının kullanımını ve yerlerini mutlaka misafirlerinize öğretiniz. 
  • Küçük hacimlerde yaşanan paniğin , yangının kolayca büyümesine ve teknenin kaybedilmesine, yaralanma ve can kayıplarına sebep olabileceğini açıkca anlatınız.
  • Yangın başlangıcında ilk müdehalenin çok önemli olduğunu, sonuç alınamaz ise teknenin terkedileceğini belirtiniz.
  • Tekne içerisinde sigara içilmemesi, ocak ve kuzine kullanımına dikkat edilmesi, kolayca tutuşabilecek malzemelerin ocak yakınında bırakılmamasının önemi hakkında bilgi veriniz.(zaten seyir anında çok gerekmedikçe ocak ve kuzinenin kullanılmaması gerekiğini hepimiz biliyoruz.)
  • Herhangi bir yanık kokusunun alınması halinde hemen Kaptana ve diğer personele bilgi verilmesinin önemi konusunda uyarınız.

UNUTMAYINIZ Kİ ; DİKKATSİZLİK HER ZAMAN BÜYÜK TEHLİKELERİ YANINDA GETİRİR.

 

  
10348 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam21
Toplam Ziyaret253099
Saat