Önemli Bilgiler
KİNİSTİN VANASI (KINGSTON VALVE) VE ÖNEMİ

Sayın Kaptanlarımız,

Bu yazımızda sizlere deniz suyu giriş ve çıkışlarında kullanılan vanaların önemi üzerine bilgi vermeye çalışacağız.

  • Bizdeki yaygın kullanılan adı ile Kinistin Vanası (Kingston Valfi) 10 metre ve üzerindeki teknelerde 10 ve daha fazla sayıda bulunur.(motor soğutma suyu girişi, sintine vanalası vs)

 

       

 

  • Tekne altına açılan vanalar bronz veya DZR denilen bir malzemenin kullanılması gerekir.
  • Vanalara gerekli önemin verilmemesi, uygun malzemeden yapılmamış sıradan vanaların kullanılması sonucunda tekneniz batma tehlikesi ile karşı karşıya kalır ve hatta BATAR.
  • Pirinçden yapılmış(bakır ve çinko karışımı) vanalar içeriklerinde bulunan çinko nedeniyle 4-5 yılda eriyerek kullanılamaz duruma gelir.(gözenekli ve kırılgan hale gelir) Kalitesiz ürünler kullanıldığında bu süre daha da kısalır.Pirinç alaşımı bakır ve çinko dan oluşur. Bakır oranı arttıkça alaşımın rengi kırmızıya, çinko oranı arttıkça sarıya döner.

                        

 

  • Altın rengi sıradan pirinçte %40 kadar çinko bulunur. Tuzlu suda, bu çinko tekne içerisindeki elektrik devrelerinin bulaşma ve tahrikiyle çözünür.(eloktrolitik korozyon-yeşil küfler oluşur) Bu tip korozyona dezincification-çinkosuzlaşma denir.

                        

  • Bu duruma gelen vana, küçük bir kuvvet uygulandığında kırılır veya kendiliğinde su kaçırmaya başlar.
  • Çinkosuzlaşma reaksiyonunu tetikleyen veya hızlandıran en önemli faktörlereden biri sahilden alınan 220Volt devreleriyle, teknedeki 12 volt sistemi arasında (az da olsa) kaçak olmasıdır. Teknelerde bu devreler arasında galvanik izolatör kullanılması gerekmektedir.
  • Sürekli sahil elektriği kullanan (220 volt) teknelerde galvanitik korozyonu önlemenin en doğru yolu galvanitik izolatör kullanmaktır. Galvanitik izolatör kıyı bağlantısından geçecek doğru akımı keserek galvanitik elektrolizin yolunu keser ve teknenizdeki metallerin erimesini engeller. 

                                       

  • Sistemde kaçak olup olmadığını çok basit bir kontrol ile anlayabilirsiniz. Ohmmetre yardımıyla (direnç ölçer) Alternatif akım (AC) devresindeki topraklama hattı ile motor bloğu (DC negatif) arasındaki direnci ölçmelisiniz. Direnç çok yüksek ise sorununuz yok, en azından çinkosuzlaşma sürecini hızlandıran bir durum ile karşı karşıya değilsiniz. Ancak direnç düşükse acil koruyucu tedbirleri almalısınız. (uzmana danışınız)
  • Avrupa Birliği'nin gezi tekneleri ile ilgili talimatlarında  ISO 9093-1 standartlarına uyma zorunluluğu getirilmiş olup, söz konusu malzemelerin 5 yıl süreyle dayanabilme özelliğinde üretilmesi gerekmektedir. Değişim tarihlerini kayıt altına almanızı tavsiye ederiz. Ancak, sık sık gözle  kontrol edilmesinin de  faydalı olacağını düşünüyoruz.
  • Tunç (Bronz) malzemeler eloktrolitik korozyona daha dirençlidir.(Bakır+kalay+az miktarda çinko=Bronz) Renk benzerliği nedeniyle pirinçten ayırmak oldukça zordur.Bu nedenle güvenilir bir marka tercih edilmesi faydalı olur.
  • Son yıllarda DZR Brass ( DeZincification Resistant kelimelerinden üretilmiştir.) çinkosuzlulaşmaya dayanıklı pirinçten üretilen malzemelerde tercih edilmektedir. Üretici malzemenin üzerine DZR ibaresini yazar.(bakır+çinko+%1 arsenik)Dikkat: EN standartlarına göre üzerinde CW602N veya Tonval yazan vanalar sıradan pirinç anlamına gelir.
  • Son yıllarda metal dışında Marelon adı verilen bir tür plastik malzemeden yapılmış olan vanalarda alternatif olarak kullanılmaya başlanmıştır. Ancak sağlam ve korozyon direnci yüksek olmasına rağmen yüksek ısıya dayanıklığı metallere göre daha zayıftır. Bu nedenle motor dairesi gibi yangın ihtimali yüksek olan alanlarda kullanılması tavsiye edilmez.

     

  • American Boat & Yacht Council su hattına yakın veya su hattının altında paslanmaz çelik malzemeden yapılmış malzemelerin kullanılmamasını öneriyor. Söz konusu nikel-bakır karışımlı metaller deniz ortamına çok dayanıklı olmalarına rağmen yakınlarındaki zayıf metallerin daha çabuk erimesine sebep olabiliyorlar.

Sonuç olarak:

  1. Deniz suyu ile tamas eden vanaların, hız ve derinlik ölçen ekipmanlarınızın  metalden yapılmış ise karinadaki bağlantılarını kontrol ediniz.
  2. Teknenizdeki tüm metal aksamın yeşil küf benzeri bir korozyon belirtisi taşıyıp taşımadıklarını  kontrol ediniz.
  3. İnce bir zımpara ile sarı parlak yüzey elde edinceye kadar zımparalayın ve gözenekli bir doku oluşmuşmu kontrol ediniz.
  4. Böyle bir durumla karşı karşıyaysanız hiç gecikmeden gerekli önlemleri alarak söz konusu malzemeleri uygun ve kaliteli malzemelerle değiştiriniz. Unutmayınızki bu masraflar karşılaşabileceğiniz daha büyük masrafları önleyecektir.
  5. Yanınıza bağlanacak metal bir tekne korozyonu hızlandırabilir. Uyanık olunuz, tutyalarınızın erime hızına bakarak önlem almanız gerekebilir.(En basit çözüm yer değişikliğidir)
  6. Sintinede su algıladığında her koşulda sizi uyarabilecek yüksek sesli ve ışıklı bir sintine alarm sistemine sahip olunuz. 
  7. Karinanızda denize açılan ne kadar delik (kinistin valfi ve benzeri) mutlaka yanlarına uygun bir ahşap tapa veya benzeri malzemeden yapılmış tapa bağlayınız.
  8. Forespar firmasının ürettiği esnek malzemeden yapılmış Truplug da bir tür tıkaçtır ve çok amaçlı olarak kullanılabilmektedir.  
  9.                        
  
9455 kez okundu

Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam11
Toplam Ziyaret253036
Saat